Historiske vingesus fra 1800-tallet

Kristianslund, Strandvejen 11, år 1850

En af den danske industrielle revolutions store drivkræfter Etatsraad Philip Wulff Heyman boede lige her, hvor Øbrocentret ligger nu. Han var samtidig med C. F. Tietgen og boede indtil sin død i 1893 på Kristianslund, Strandvejen 11 (nu Østerbrogade 111). Han ejede også Christiansminde, Strandvejen 15 (nu Østerbrogade 115), hvor hans hustru Etatsraadinde Hanne Heyman angiveligt boede sammen med deres børn.

Philip W. Heyman involverede sig i en lang række industrielle initiativer bl.a. sammenlægningen af mange slagterier under navnet De Danske Slagterier samt eksport af bacon til England; men han er nok mest kendt som initiativtager til Tuborg Bryggerierne, som han startede sammen med C.F. Tietgen i 1873. Philip W. Heyman lancerede Rød Tuborg i 1875 og Grøn Tuborg i 1880, og i Hellerup er Philip Heymans Allé opkladt efter ham.

Måske fik Heyman ideen til Grøn Tuborg lige her, hvor vi bor i dag?

Strandvejen omdøbes til Østerbrogade i 1950

Efter familien Heyman blev både Krisitanslund og Christiansminde til café og restauration. Først blev Kristianslund revet ned, og Christiansminde blev til sidst gemt bort bag en lav bazarbebyggelse, der indeholdt 17 små butikker, værkstedsbygninger og 29 garager.

Christiansminde, Strandvejen 15, 1919

I 1940 overtog A/S Kalkværksgrundene det gamle Christiansminde fra handelsgartner J.Ruders. På det tidspunkt var adressen stadig Strandvejen 11-17; men fra nytår 1950 blev adressen ændret til Østerbrogade 111-117.

I 1956 solgte Kalkværksgrundene Christiansminde til byggekonsortiet Ejendomsaktieselskabet Matr.nr. 5094 Udenbys Klædebo Kvarter, og opførelsen af Øbrocentret blev påbegyndt.

Øbrocentret opføres 1957-59

Byggeriet af Øbrocentret startede i 1957.

Linie 18 kører forbi Østerbrogade 111

Det hed oprindeligt Øbrocentrets Butikstorv og der lå bl.a et ismejeri, der senere blev til Bengtsens Minimarked, Friang’s Optik, Ruders blomsterhandler, en bagerbutik og en frisør.

Der var en TV- og radioforretning, som solgte vinylplader, mens man kunne få kemisk renset sit tøj hos Kilo Rens, der havde til huse i Vesthuset med dampe, der blev ledt ud af bagdøren til Langesund.

På bagsiden af Øbrocentret lå en Esso tank station, der havde værksted i kælderen med nedkørsel fra Langesund.

Østerbrogade ved krydset til Christiansmindevej.

 

Kilder: Krak, Vores Østerbro samt Jan M. Olsen, Boligforeningen AAB, Afdeling 23
Print Friendly, PDF & Email